”Kalau Tak Dapat Datang, Kirimkan Doa Pun Tak Apa,” Air Mata Iringi Luahan Hati Wan Maimunah Terlantar Di Hospital

Posted on

”Kalau Tak Dapat Datang, Kirimkan Doa Pun Tak Apa,” Air Mata Iringi Luahan Hati Wan Maimunah Terlantar Di Hospital

Siapa tidak kenal dengan pelakon veteran, Wan Maimunah, 65, yang seringkali membawakan watak-watak sebagai ibu dalam kebanyakkan drama-drama tempatan. Namun kini, kelibatnya di kaca televisyen semakin berkurangan akibat masalah kesihatan yang dihadapinya.

Malah beberapa portal berita tempatan sebelum ini turut melaporkan bahawa pelakon lagenda ini telah pun dimasukkan ke Hospital Alor Gajah, Melaka akibat jangkitan kuman pada paru-paru dan sesak nafas, Sabtu lepas.

Ini bukanlah kali pertama pelakon veteran ini dimasukkan ke hospital, pada 2016, beliau juga pernah dimasukkan ke Hospital Jasin akibat jangkita kuman pada paru-paru dan jantung bengkak.

Namun pendedahan yang dibuat oleh seorang pengguna Facebook, Ratu Naga yang memuat naik satu rakaman video mengenai keadaan terkini yang dihadapi Wan Maimunah nyata mengejutkan, terutamanya buat mereka yang bergelar peminat dan pengikut industri hiburan tanah air.

Ketika ditanya mengenai bantuan yang diterimanya sepanjang beliau berada di hospital, Wan Maimunah mengakui ada menerima bantuan secara wang-off, bagimanapun tiada pihak yang tampil untuk membantunya untuk mendapatkan tawaran lakonan buat ketika ini.

Beliau turut menjelaskan sebelum ini turut menerima bantuan bulanan, walaupun jumlahnya tidak besar namun bersyukur kerana ia banyak membantu disepanjang keadaan kesihatannya tidak baik ini.

”Tengoklah keadaan, sebabnya kadang-kadang penat buat kerja, kadang-kadang tidak dapat bayaran, bukan produksi tapi production manager (tak bayar). Kalau dapat bayaran pun, ikut dapat bayaran ‘orang tua’ la,” dedah Wan Maimunah mengenai pengalamannya ketika diajukan soalan sama ada mahu menerima tawaran belakon sekiranya kembali sembuh nanti.

Beliau bagaimanapun memberitahu, merasa lebih selesa untuk meneruskan kerja amal yang sedang dijalankannya sebelum ini.

”Sekarang banyak ibu buat kerja-kerja amal, ibu lebih redha. Ibu menggembirakan orang. Orang datang ambil ibu hantar ibu tempat pernginapan dan makan lepas itu orang beri token. Itupun Alhamdulillah, sebabnya kita tahu itu token.

”Yang pentingnya, kita tahu kita dapat gembirakan orang daripada kita bekerja sungguh-sungguh tapi orang ‘kapur’ duit kita. Tapi tak apalah, orang kata ambillah, harta dunia. Tak akan kemana perginya” katanya lagi.

Beliau turut berkesempatan untuk berkongsi penghargaannya kepada peminat-peminat yang mendokan kesihatannya selama ini.

”Jutaan terima kasih pada semua walaupun tidak dapat datang tengok ibu, doakan ibu dah jutaan rahmat, Alhamdulillah. Ibu tahu, bukan semuanya dekat, bukan semuanya ada masa, sebab ibu sendiri mengalami kalau kawan-kawan ibu sakit, ibu tak ada pengangkutan, ibu nak pergi dengan apa macam mana nak tengok.

”Hanya Allah yang tahu hati macam mana nak tengok kawan-kawan sehingga kawan yang betul-betul baik ibu nak pergi ziarah tak dapat tapi kita kena ingat kita hadiahkan, bukan sedekah, kita hadiahkan Al-Fatihah. Itu lebih sampai dan lebih baik. Apa pun terima kasih,” katanya.

Melalui entry yang dimuat naik bersama-sama dengan video tersebut, Ratu Naga berharap perkongsian yang dibuatnya dapat membuka mata semua pihak mengenai keadaan yang dihadapi oleh pelakon veteran seperti Wan Maimunah.

”Saya paling tidak minat bila kala artis-artis tanah air kita yang sungguh berbakat macam P.Ramlee yang diangkat ketika beliau telah tiada, segala pingat serta segala pujian hanya diberi ketika nyawa beliau dah terpisah dari badan. Apa guna masa dah tak ada baru nak bagi Tan Sri bagai, sedangkan masa hidup beliau derita dan tak siapa kisah.

”Pesanan saya, tolong hargai jasa dan bakat mereka kerana mereka lah banyak bagi kesan dalam kehidupan seharian kita melalui hasil lakonan mereka. Apa kata mulai hari ini, kita ubah untuk menghargai mereka selagi mereka hidup bukan ketika sudah tiada,” katanya.

Sumber : Ratu Naga & siakapkeli.my

NIJ-Hosted Online Training Courses
Need​​ help logging in?

Reset your password
Request username

If you still are having trouble, Send us an email.
Additional Courses

For additional courses, see the National Institute of Justice’s training page for forensics.

NIJ offers free, self-paced online courses.
Getting Started

Step 1: Register once to take any of these courses.

Step 2: Review the course list below and select a title to learn more, login and start the course.
Course Catalog

Firearms Examiner Training
What Every First Responding Officer Should Know About DNA Evidence
What Every Investigator and Evidence Technician Should Know About DNA Evidence
Collecting DNA Evidence at Property Crime Scenes
Espanol for Law Enforcement
Forensic DNA Education for Law Enforcement Decisionmakers
Principles of Forensic DNA for Officers of the Court
See also an accompanying case study.
DNA — A Prosecutor’s Practice Notebook
Law 101: Legal Guide for the Forensic Expert
Crime Scene and DNA Basics for Forensic Analysts
Laboratory Orientation and Testing of Body Fluids and Tissues
Laboratory Safety Programs
DNA Extraction and Quantitation
DNA Amplification
Amplified DNA Product Separation
STR Data Analysis and Interpretation
Population Genetics and Statistics
Communication Skills, Report Writing, and Courtroom Testimony
Non-STR DNA Markers: SNPs, Y-STRs, LCN and mtDNA
Advanced and Emerging DNA Techniques and Technologies

Overview

Forensic science is an exciting and ever-changing field of study, one that focuses on the practical application of scientific theory across a wide range of disciplines, as has been brought into the public eye through numerous television series. This course will provide you with an introduction to the field and its key techniques, uses, and history.

Students taking this course will see that the reality of forensic science, and its role in criminal investigations, is very different to how it is presented in TV dramas such as CSI. This course will provide you with an overview of forensic science, covering the history of the practice, its relationship with the British legal system, its numerous disciplines, and the work typically encountered by a forensic scientist.

What do collapsed buildings, infected hospital patients, and crashed airplanes have in common? If you know the causes of these events and conditions, they can all be prevented.

In this course, you will learn how to use the TU Delft mind-set to investigate the causes of such events so you can prevent them in the future.

When, for instance, hundreds of hospital patients worldwide got infected after having gall bladder treatments, forensic engineering helped reveal how the design and use of the medical instruments could cause such widespread infections. As a result, changes were made to the instrument design and the procedural protocols in hospitals. Learning from failure in this case benefitted patient health and safety across the world.

After taking this course you will have an understanding of failures and the investigation processes used to find their causes. You will learn how to apply lessons gained from investigating previous failures into new designs and procedures.

The TU Delft Forensic Engineering mind-set involves recommendations for:

Data collection ranging from desk studies (theoretical/predicted performance of structures) to field investigations (actual performance of failed structures).
Hypothesis generation techniques for technical and procedural causes of failure.
Hypothesis testing for engineering aspects of forensic cases.
Reporting findings about the most likely causes and consequences.
Improving engineering designs based on lessons learned from forensic cases.

The course uses case studies from Building Engineering, Aerospace Engineering, and Biomechanical Engineering. All of these provide great examples that illustrate the approaches and highlight technical and procedural causes of failure. You’ll find that not only is it crucial, but it’s also exciting to learn from failures.

This course is most useful for:

Students who want to familiarize themselves with forensic engineering.
Building, aeronautical, biomechanical designers and engineers.
Forensic investigators, police, legal and insurance professionals.
Professionals from municipalities, government agencies or clients who are asked to perform internal forensic investigations.

This course has been designed by TU Delft’s international experts on safety issues, failure investigations and forensics. Arjo Loeve, Michiel Schuurman and Karel Terwel are members of the TU Delft Forensics community, the Delft Safety & Security Institute and the CLHC Expertise Center for Forensic Science and Medicine.

What you’ll learn

The basic steps in a forensic investigation.
Essential forensic engineering methods and techniques.
How to apply the TU Delft Forensic Engineering mind-set in the fields of Building Engineering, Aeronautical Engineering and Biomechanical Engineering.
Ways to develop a positive attitude and the right mind-set to learn from failures.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *